RISTO NIEMI-PYNTTÄRI ( 5.9.2010)
Milan Kunderan esseekokoelma Encounter (2010) sisältää esseitä taiteesta ja kirjallisuudesta, kokoelma julkaistiin ranskaksi jo vuosi sitten, herra Kunderan täyttäessä 80 vuotta ja englanniksi tänä vuonna. Suomeksi Kunderalta on käännetty kaksi esseekokoelmaa Romaanin taide (1986) ja Petetyt testamentit (2001).
Avausessee “A painter´s Brutal Gesture: On Francis Bacon” on luettavissa kustantajan sivuilta.
Kokoelman toinen osa koostuu lyhyistä kirjallisuusesseistä: “Novels, existential soundings”. Kunderan kohteena ovat mm. Dostojevski, Celine, Philip Roth, Marquez.
Kolmantena osiona on laaja Anatole Francen proosaa käsittelevä essee “The Blacklists, or Divertimento in hommage to Anatole France.”
“The Dream of total Heritage” on otsikkona neljännessä osiossa, se koostuu pienistä esseistä, joissa aiheina ova Rabelais, Beethooven ja Carlos Fuentes sekä Iannis Xenakis.
“Beautiful like a multiple encounter” palaa kuvataiteeseen. Kunderan kiinnostus surrealismiin on aavistettavissa jo essen nimessä, viittaus banaaliin mutta viehättävään lauseeseen “encounter of the umbrella and the sewing machine on the operating table” (Lautreamont).
Kuudes osa “Elsewhere” käsittelee emigrantin kokemuksia, maanpakoa ja vapautta, yksinäisyyttä, mukana on myös essee Joseph Skvoreckystä, Tsekkiläisestä Ihmissielun insinööri –romaanin tekijästä.
Seitsemäs osa “My First love” on kahdesta muistelmasta koostuva kokonaisuus.
“Forgetting Schönberg, sisältää paitsi tätä säveltäjää käsittelevän esseen, myös esseen Brechtistä.
Viimeinen essee “The Skin, Malaparte´s Arch-Novel” Esseee italialaisen journalistin ja kirjailijan vaikuttavasta toisen maailmansodan kuvauksesta.
Vastaa