Richard Powers luki oman geenikarttansa yhdeksäntenä ihmisenä maailmassa. Kirjailija tarkasteli siis omaa tulevaisuuttaan, sellaisena kuin se on koodattu geeneihin.
Tämän amerikkalaisen kirjailijan “kognitiivinen romaani” Muistin kaiku julkaistiin suomeksi viime vuonna. Sen jälkeen tullut romaani Generosity käsitteli “onnellisuusgeeniä”. Powers edustaa näkemystä, jossa psykologian merkitys on täysin hyvätty. Niinpä psykoanalyysin sijaan ja hän antoi näytteet, jotta hänen geenikoodinsa voitaisiin avata.
Powers julkaisi omiin geeneihinsä tutkustumisesta laajan artikkelin nimellä “The book of me”, tämä Powersin raportti on luettavissa kokonaan QG-lehden sivuilta. Kun artikkeli julkaisiin kirjasena saksaksi, Suddeutch Zeitungissa esitti siitä laajan ja ylistävän artikkelin.
Oman todennäköisen elinikänsä, sairautensa ja muun tulevaisuudensa tietäminen oli Powersille järkyttävä kokemus. Onko ihmisen vaarallista tietää perimästään liikaa ?
Powersille kyse ei ollut oman kohtalon näkemisestä, vaan omaan perimään liittyvien uhkatekijöiden tunnistamisesta, niin että tämän tiedon pohjalta hän voi toimia paremmin.
Kommentti Heikki
- August 15th, 2010 at 2:50 am Oman geenikohtalonsa tutkiminen voi myöhemmin kostautua, esimerkiksi sitten kun ei pystykään enää korjaamaan ja hoitamaan kaikkia sairausuhkia. Kun tietää ne kaikki, mutta ei enää jaksa tehdä asialle mitään. Saattaa Powersilla olla raskaat vuodet edessä.
Vastaa