Tavallisten kyläläisten kirjallisuuspiiri on aiheena romaanissa, jota Penjami Lehto käsittelee blogissaan.
”Mary Ann Shaffer ja Annie Barrows Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville (suom. Jaana Kapari-Jatta, Otava) kertoo Guernseyn saaren asukkaiden vaiheista toisen maailmansodan aikana ja hieman sen jälkeen. Saksalaiset miehittivät Englannin kanaalissa sijaitsevan Guernseyn kesäkuussa 1940. Miehityksen aikana saarelaisten arkielämää rajoitettiin erilaisin säädöksin (esim. ulkonaliikkumiskiellot ja omaan käyttöön tarkoitetun karjankasvatuksen säännöstely), yhteydet muuhun maailmaan olivat poikki, elintarvikkeet ja muutkin tuotteet vähissä ja yleinen mieliala tietysti synkkä sodan takia.
Kirjallisuuspiiri sai alkunsa sattumalta. Joukko asukkaita oli kokoontunut syömään salassa kasvatetusta porsaasta tehtyä illallista. Tapaaminen venähti pitkäksi, ja niinpä osa heistä jäi kotimatkalla kiinni ulkonaliikkumiskiellon rikkomisesta. Todellista syytä vierailulle ei voinut kertoa, joten hätäpäissään he keksivät olleensa kirjallisuuspiirin kokouksessa. Ja koska mahdollinen tarkastus uhkasi, oli peitetarinan takia ryhdyttävä kokoontumaan kahden viikon välein kirjoista keskustellen.”
Tällä tavoin syntyneessä kirjallisuuspiirissä keskustelevat ihmiset, jotka eivät juuri ollenkaan lue kirjoja. Tämän vuoksi kirjojen esittelyt ovat usein aiheita omakohtaisiin tarinoihin. Alusta alkaen kirja ja lukeminen ovat tekosyitä, mutta hienot tekosyyt vievät mukanaan.
Vastaa